Četvrtak , ožujak 21 2019
Naslovnica / Blog / 1.gardijska brigada HV „Tigrovi“

1.gardijska brigada HV „Tigrovi“

Kao datum osnutka brigade slavi se 05.11. kada je osnovana Jedinice za posebne zadatke Rakitje, a već su ih tada zvali Tigrovima iz Rakitja.

U Zagrebu je 15. svibnja 1991. započelo ustrojavanje 1. brigade ZNG-a.

Tijekom 1991. ustrojene četiri pješačke bojne i to: 1. bojna sa sjedištem na Tuškancu, 2. bojna sa sjedi­štem u Rakitju, 3. bojna sa sjedištem u Pionirskom gradu te 4. bojna sa sjedištem u Kumrovcu.

Tijekom lipnja 1991. iz 1. brigade ZNG-a jedan dio pripadnika se  premjestio u 4. brigadu ZNG-a za potrebe ustrojavanja 4. brigade ZNG-a.5

Krajem kolovoza 1991. iz sastava 1. brigade ZNG-a izdvaja se 1. pješačka bojna i ustrojava pod nazivom Zaštitna bojna od koje kasnije nastaje 66. bojna VP. Nakon njezina izdvajanja, sredinom rujna 1991. započelo je ustrojavanje 1. pje­šačke bojne Vrapče.

Do kraja 1991. ustrojeno je sedam pješačkih bojni, Oklopno-mehanizirana bojna te pristožerne rodovske postrojbe: Vod veze, Inženjerijska satnija, Satnija Vojne policije, Vod ABKO te postrojbe protu­zračne obrane.

Tijekom 1991. Godine brigada sudjeluje na bojištima Slavonije od Novske do šireg područja Vukovara, Banije i Like.

U travnju 1992., 1. brigada odlazi na Južno bojište. U razdoblju od travnja do listopada izvode napadne operacije: Oslobođena zemlja, Tigar i Konavle. Deblokiran je opkoljeni Dubrovnik,

Tigrovi su pobjedničku 1995. godinu dočekali spremni za povijesne zadaće i operaciju Bljesak.

Za operaciju Oluja 1. gardijska brigada borbeno je angažirana u cjelokupnom sastavu, dakle sve raspoloživo ljudstvo i borbena tehnika.

Tijekom Domovinskog rata ime Tigrova gradilo je oko jedanaest tisuća pripadnika.

U zagrebačkoj vojarni “Croatia” podignut je spomenik u znak sjećanja na 365 poginula pripadnika. Nepoznata je sudbina osam nestalih; 191 Tigar prošao je torture neprijateljskih logora, a u izravnim je borbama ranjeno 1711 pripadnika.

U 1. gardijsku brigadu dragovoljno je pristupilo sto četrdeset pet žena. Četiri od njih dale su život za domovinu Hrvatsku.

 

Galerija

Foto: Monografija 1.gbr Tigrovi