Četvrtak , ožujak 21 2019
Naslovnica / Istaknuti sadržaj / Važnost rehabilitacije ožiljka

Važnost rehabilitacije ožiljka

Tko nema ožiljke? Male, velike, iz djetinjstva ili operativne…

Ožiljak je tvorevina koja nastaje nakon cijeljenja oštećena ili ranjena tkiva, nastaju nakon operacija, trauma ili porezotina. Postoje 4 vrste: uvučeni, ravni, ispupčeni i unutrašnji. Prepoznajete li svoje u ovoj podjeli? Kojih vi najviše imate?  Zarastanjem ožiljaka stvaraju se adhezije koje se hvataju za obližnje mišiće, organe, ligamente, fasciju. Adhezija sljepljuje okolna tkiva što uzrokuje smanjenje vitaliteta i funkcije te takvo tkivo postaje tvrdo, blokirano, smanjenog elasticiteta i jednom rječju NEFUNKCIONALNO.

Ožiljci remete motoričku kontrolu mišića, blokiraju cirkulaciju te uzrokuju bol i disfunkciju određenog segmenta tijela ovisno o prijašnjem posturalnom disbalansu i fascijalnim restrikcijama. Ožiljci mogu biti jako štetni i opasni za naše tijelo kada nastanu za vrijeme, odnosno nakon operativnog zahvata.

Evo nekih primjera:

  • Operacija žući – problemi disanja, probadanje u prsima i rebrima
  • Operacija štitanjče – bolovi u ramenom obruću, vratu i glavi
  • Rezovi na trbušnoj šupljini- bolovi u području abdomena, lumbalnoj kralježnici, zdjelici; mogućnost opstipacije i urinarnih problema

Svi se ožiljci trebaju procijeniti bez obzira koliko su mali ili koliko su stari, jer starost ne utječe na njihov potencijal za oslobađanje. Ne smiju se tretirati jedino u slučaju kada nisu kompletno zarasli.

Ono što mi radimo unutar naše Terapije su dvije tehnike oslobađanja ožiljaka – INDIREKTNA i DIREKTNA.

Indirektna tehnika oslobađanja je površna i manje bolna te se ona koristi kod uvučenih i ravnih ožiljaka. Direktna tehnika oslobađanja je dublja i bolnija, ne preporučuje se za ožiljke iznad kostiju. Takva terapija je najdjelotvornija kod abdominalnih i prsnih ožiljaka.

Zašto ne bi probali? Javite se u Privatnu prksu fizikalne terapije Jadranka Brozd –http://www.jadrankabrozd.hr.

Za sve članove/korisnike Veteranske Kartice popusta Privatna praksa fizikalne terapije Jadranka Brozd odobrava:

  • 20% popusta na sve usluge

Privatna praksa fizikalne terapije Jadranka Brozd

Ulica Frana Folnegovića 1c, 10000 Zagreb

Email: info@jadrankabrozd.hr

Tel: +385 (0) 1 3668 098 // +385 (0) 99 2120 052