Naslovnica / Blog / Digitalizacija VHS kazeta
presnimavanje vhs kazeta

Digitalizacija VHS kazeta

Presnimavanje vhs kazeta

VHS kao standard je dosta korišten za snimanje obiteljskih uspomena. S obzirom na ograničeni vijek trajanja kazeta potrebno je razmišljati i o zaštiti vrijednih uspomena. Zato je jedina opcija presnimavanje vhs kazeta na novi medij.
Pored propadanja uzrokovanog vremenom često se događa da nemamo više videorekorder i da ne možemo pogledati video kazete.

U usporedbi sa DVD , VHS ima malu rezoluciju i lošiju kvalitetu slike od današnje tehnologije. Naravno nove digitalne fajlove možete kreirati tako da ih gledate na tabletima ili mobitelima.

Kako presnimiti VHS kazete na DVD ili vanjski hard disk?

Postoje više načina kako možemo presnimiti video na DVD i oni nam omogućuju različitu kvalitetu slike koju dobijemo. Jedna mogućnost je VHS/DVD combo player. Druga bolja mogućnost direktog presnimavanja je spajanje videorekordera na DVD snimač koji ima ulaze za AV kabel. Postoje i gotovi uređaji za digitalizaciju koji odmah snimaju na DVD.

Sljedeća mogućnost je spajanje videorekordera na računalo. Ovdje ima više mogućnosti i opreme od jeftinih kombinacija do skupih uređaja koji omogućavaju više opcija za poboljšanje slike.
Sljedeća važna stavka su i profesionalni softveri za obradu videa koji nam omogućavaju čišćenje videa, micanje reklama, izradu chaptera, menija, video montažu i spjanje više kazeta na novu snimku itd.

Osnovne pretpostavke koje bi minimalno trebalo zadovoljiti ili prepustiti presnimavanje VHS kazeta na DVD nekom drugom su: S-VHS player sa TBC (time base corrector)  ili odvojeni TBC uređaj spojen na S-VHS videorekorder, nakon toga ide digitalni video konverter koji spajamo na računalo ili neka kartica za video capture. U računalu je poželjno da imamo instaliran neki od profesionalnih softvera.

Na kraju procjena da li se isplati investirat u opremu i vrijeme koje je potrebno da se digitalizacija izvrši ili će mo to prepustiti nekome tko već posjeduje opremu odluka je na Vama.