Naslovnica / Istaknuti sadržaj / Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis je kronična (dugotrajna) upalna kožna bolest. Najčešće se javlja u dojenačkoj dobi. Pojavljuje se periodično i traje od nekoliko mjeseci do nekoliko godina. Pojava bolesti je rezultat kombinacije nasljednih i okolišnih čimbenika (alergije i urođeno suha koža koja lako gubi sadržaj vode). Znakovi bolesti su pojava crvenih suhih lišajeva, rjeđe i mjehurića na koži obraza, vanjskoj strani udova ili pregiba zglobova (koljena, laktovi, ručni zglobovi). Dokazano je da je atopijski dermatitis povezan s peludnom groznicom i astmom.

KUPANJE I PRAVILO ‘TRI MINUTE’

Za kupanje se preporuča korištenje sindeta ili gelova bez sapuna koji ne izazivaju iritacije na koži. Suha koža često pogoršava stanje, tako da kupanje i korištenje sapuna treba biti smanjeno. Kod kupanja ili tuširanja vrijede neka pravila: voda ne smije biti pretopla (32- 34°C), kupanje mora trajati kratko (5 do 10 minuta), koriste se medicinske uljne kupke ili sindeti bogati uljima, a kao zamjena može poslužiti i koja kap maslinova ili bademova ulja. Ne koristite pjenušavu kupku. Nakon kupanja tijelo treba nježno obrisati ručnikom tapkajući te nanijeti zaštitnu kremu. Vrijedi tzv. “pravilo tri minute”, jer je krema najučinkovitija kada se nanese unutar tri minute od kupanja.

NEOPHODNA DERMOKOZMETIČKA NJEGA KOŽE

Suha koža jedan je od osnovnih znakova atopijskog dermatitisa. Za liječenje se primjenjuju protuupalna sredstva i preparati za ublažavanje urođene suhoće kože i svrbeža. Iritirajući faktori koji mogu pogoršati simptome su: vunena odjeća, najlon, prehladno vrijeme, nedostatak sna i emocionalni stres, boravak u pregrijanim prostorijama, pasivno pušenje, uporaba neodgovarajućih kozmetičkih preparata, deterdženti. Suhoća smanjuje zaštitnu funkciju kože te ona postaje osjetljivija i sklona iritaciji. Svrbež je najneugodniji simptom atopijskog dermatitisa. Može biti tako intenzivan da remeti san. Za njegu kože najbolje je koristiti kreme prilagođene suhoj koži. Svakodnevno nanošenje zaštitnih krema ublažava suhoću i ispucalost kože, obnavlja kožu, čime izbjegavamo isušivanje i ulazak vanjskih alergena.

Pogledajte ponudu JGL – PANTExOL REPAIR KREMA, ECTOIN 7% koju možete pronaći kod našeg Partnera ljekarne Pablo http://ljekarna-pablo.hr/savjet/atopijski-dermatitis/

Kontakt Ljekarne Pablo

Ostvarite – 10% popusta prilikom svake kupnje u svim ljekarnama Pablo sa Veteranskom Karticom Popusta.

Popust ne vrijedi za lijekove na listi HZZO, medicinska pomagala na listi HZZO, doplate, participacije i sudjelovanja, na već snižene ili akcijske cijene.

Izvor: http://ljekarna-pablo.hr/savjet/atopijski-dermatitis/

foto: http://ljekarna-pablo.hr/

 

728 x 90