Nedjelja , ožujak 24 2019
Naslovnica / Vijesti / Obilježena 25. obljetnica osnivanja Antiterorističke vojne policije OSR

Obilježena 25. obljetnica osnivanja Antiterorističke vojne policije OSR

U vojarni Croatia, 01. ožujka 2018. svečano je obilježena 25. obljetnica osnivanja Antiterorističke vojne policije OSRH i 15. obljetnica upućivanja prvog voda Vojne policije u mirovnu operaciju ISAF u Afganistanu.

Antiterosristička Vojna policija

antiteroristička vojna policija

Dan postrojbe Antiterorističke vojne policije OSRH, koja je do danas zadržala tradiciju i profesionalnost elitnih snaga Vojne policije stvorenih u ratu, obilježava se 1. ožujka. Kroz svoju je povijest nosila različite nazive: Antiteroristička Vojna policija, Satnija za posebne namjene, i na kraju, 2009. godine dobiva naziv Satnija specijalne Vojne policije.

vp os rh

Međunarodne vojne operacije

U međunarodnog angažmana Oružanih snaga RH, Vojna policija je imala predvodničku ulogu slanjem pripadnika Vojne policije prije petnaest godina u mirovnu operaciju potpore miru ISAF u Afganistanu. Pripadnici VP OS RH u prvi hrvatski kontigent misiji ISAF u Afganistanu otišli su šest godina prije pristupanja Hrvatske u punopravno članstvo NATO-a. U tom trenutku Hrvatska je prešla iz zemlje primateljice pomoći drugih OS u zemlju pružatelja pomoći drugim državama u izgradnji mira.

Na obilježavanju je bila i predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović koja je istaknula “Bili ste pobjednici u Domovinskom ratu i predvodnici u međunarodnim aktivnostima Oružanih snaga, a danas, kao elitni pripadnici Hrvatske vojske, čuvari ste sigurnosti i mira naše domovine te ujedno njezini promotori diljem svijeta i vjerujem da ćete motivirani svojim tradicijama i vrijednostima koje vas vode nastaviti tako djelovati, hrvatskoj domovini uvijek vjerni”

Prigodom obilježavanj obljetnice u vojarni Croatia organiziran je i taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme.