loading

Novosti

Osnove kućne i putne ljekarne

Osnove kućne i putne ljekarne
text04. travnja 2019.

Postoji na stotine bezreceptnih lijekova na tržištu i za svaki se tvrdi da je upravo taj najpotrebniji u vašoj kućnoj ili putnoj ljekarni.

No, to nije, odnosno ne mora nužno biti tako.

Rok trajanja boljka je svake kućne ljekarne

Sigurno već imate nekih lijekova kod kuće pa ih zato već danas sve izvadite na stol i provjerite im rok trajanja. Sve kojima je prošao rok trajanja bacite u smeće, kao i sve koje ste koristili za specifične terapije (antibiotici i sl.). Dobro ih zatvorite i bacite u smeće pazeći da djeca ili kućni ljubimci ne uspiju doći do njih. Zatim posložite sve kućne lijekove po kategorijama. Lijekovi za prehladu, kreme i masti, analgetici, antipiretici, antihistaminici.

Bolovi, opekline i posjekotine

Vaša kućna ljekarna trebala bi sadržavati analgetike, odnosno lijekove protiv bolova, primjerice s paracetamolom ili ibuprofenom kao aktivnim tvarima i sl. Zatim antiseptičke otopine kojima se dezinficiraju i čiste posjekotine i rane na bazi hidrogen-peroksida ili sličnih antiseptika.

Topički antibiotici sljedeći su na listi lijekova kućne ljekarne, a često dolaze u obliku masti ili krema, ovisno o namjeni, a podjednako su učinkoviti u liječenju kože i prevenciji manjih kožnih infekcija. U njihovu kategoriju spadaju i antibiotske masti za tretiranje opeklina.

Ubodi insekata, mučnina, proljev

Hidrokortizonske kreme ili otopine koriste se u liječenju svrbeža, uboda komaraca ili ostalih insekata, kao i bilja koje uzrokuje alergijske reakcije na koži. Antifungalni lijekovi, odnosno masti, otopine, kreme ili sprejevi koriste se u liječenju gljivičnog pelenskog osipa, atletskog stopala te drugih početnih ili blažih oblika gljivičnih oboljenja.

Lijekovi za probavne smetnje kao što su nadutost, mučnina, žgaravica, povraćanje, zatvor, proljev i slično također su obvezni u kućnoj ljekarni, ne samo za blagdana, nego i tijekom ljetnih mjeseci kada su trovanja hranom ili crijevne viroze češće.

Prehlada ili viroza

Morska sol također može biti u kućnoj ljekarni, a koristi se za grgljanje kod bolova u grlu ili ispiranje nosa kao domaća fiziološka otopina kada četvrtinu žličice soli pomiješamo s oko 240 ml proključale i sterilizirane vode koju prije upotrebe ohladimo na tjelesnu temperaturu. U ulozi dekongestanta odlične su i kapi ili sprejevi za nos koje bi bilo dobro ne dijeliti s ukućanima, tj. da se zna čije su koje zbog sprječavanja prenošenja viroza ili bakterijskih infekcija.

Lijekovi za kašalj poput tableta ili sirupa koji otapaju sluz ili sprječavaju nastanak kašlja još su jedan dodatak, iako nisu nužni kod svakog kašlja jer je normalno da tijelo samo izbacuje sluz i čisti dišne puteve, ali je isto tako bitno što bolje i dublje se naspavati dok ste prehlađeni, pa se zato preporučuje imati i te lijekove kod kuće.

Kapi za oči bez recepta koriste se za čišćenje i/ili vlaženje očiju nakon boravka na vjetru, prašini, pijesku ili bilo kada kada osjetite i najblažu iritaciju ili crvenilo oka. Mogu poslužiti kao prva pomoć dok ne posjetite liječnika ako je riječ o infekciji oka. Flasteri raznih veličina i oblika, gaze, ljepljive trake, škare i slično, također imaju svoje mjesto u kućnoj ljekarni.

Na put s najosnovnijom opremom lijekova

Kad je riječ o putnoj ljekarni, tu sve ovisi o vrsti i vremenu trajanja putovanja te ljudima koji idu s vama. Osnove putne ljekarne su:

Tablete protiv bolova, lijekovi za želučane i crijevne smetnje koji mogu uključivati tablete, kapsule, sirupe ili praške; flasteri za žuljeve i manje posjekotine, gaze i ljepljive trake; multivitaminske tablete, čak i prašak za rehidraciju; hidrokortizonske kreme, aktivni ugljen, probiotik, antibiotik širokog spektra (zatražite kod liječnika), antibakterijski i antiseptički gel ili otopina, sprej za nos, tablete za čišćenje vode, krema za sunčanje, repelenti za insekte i antimalarik, antifungalna krema, pinceta, spajalica i mini škare.

Sve navedene lijekove potražite u ljekarnama u putnim pakiranjima ili odvojite onoliko koliko vam treba. Za sve lijekove na recept ili lijekove koji su vam propisani zbog kroničnih bolesti bilo bi dobro sa sobom nositi kopiju recepta liječnika jer u nekim bi vas zemljama carinici mogli globiti ili vam oduzeti lijekove bez liječničkog dokaza na stranom jeziku.

Izvor: http://ljekarna-pablo.hr/

Uštedite uz Veteransku karticu popusta

Sa Veteranskom Karticom Popusta ostvarite 10% popusta prilikom svake kupnje u svim ljekarnama Pablo.

Napomena: Popust ne vrijedi za lijekove na listi HZZO, medicinska pomagala na listi HZZO, doplate, participacije i sudjelovanja, na već snižene ili akcijske cijene.

Novosti

Povezane novosti

PRF metoda pomlađivanja izgleda
text25. rujna 2019.

PRF metoda pomlađivanja izgleda

Jeste li znali zašto se za PRF metodu pomlađivanja odlučuje sve više muškaraca? U današnje vrijeme kada su  ljepota i mladost imperativ muškarci su pod većim pritiskom...
 Dokumentarni film Jakova Sedlara “3069”
text24. rujna 2019.

Dokumentarni film Jakova Sedlara “3069”

Novi dokumentarni film Jakova Sedlara “3069” obrađuje temu suicida među braniteljskom populacijom predpremijerno je prikazan u sklopu Festivala domoljubnog filma „Gordan...
Okrugli stol na temu Vukovar 1991. do danas
text13. rujna 2019.

Okrugli stol na temu Vukovar 1991. do danas

Okrugli stol na temu Vukovar 1991. do danas - govore: Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara Tomislav Josić, dragovoljac DR, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog...

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Pročitajte pravila privatnosti na ovoj web stranici. Više informacija