loading

Novosti

Jesu li mogući bolovi u leđima zbog straha i stresa?

Jesu li mogući bolovi u leđima zbog straha i stresa?
text16. prosinca 2020.

Jadranka Brozd
Psihički ožiljci nisu oku vidljivi, ali naše tijelo na stres i negativne emocije reagira položajima koji u konačnici dovode do bolova.

Izazovna su vremena u kojima živimo. Umjesto da šetamo prirodom uz prijatelje i obitelji, roštiljamo i bavimo se sportom, osuđeni smo na boravak u zatvorenom i skučenom prostoru. Iako je korisno kloniti se mogućnosti zaraze, svi smo već zaraženi strahom.

Kod nekih osoba se strah manifestira pojačanom potrebom da nešto kontroliraju, pa jure u kupovine, a neki se stisnu u svoje tijelo sa zatomljenim nijemim krikom. Svi ovih dana osjećamo tjelesnu napetost. Iznenada, nama neobjašnjivo, javljaju se boli najčešće u području prijašnjih trauma, ali i gornjeg dijela leđa.
Zašto? Postoji nekoliko objašnjenja.

Fascija „pamti“

Sve naše tjelesne funkcije su ovisne o blokadi ili dobroj funkciji klizanja i vitalnosti fascija. Fascija je vezivno tkivni omotač koji se proteže iz svih i u svim smjerovima i obavija svaki dio mišića, organa, živaca i cirkulatornog sustava. U fasciji plutaju i kosti koje ona drži svezama na pravim mjestima za dobru funkciju.

Ali, ako se zategne fascija, odnos unutar zgloba će biti narušen i nastaju simptomi boli ili upala što smanjuje funkciju. Fascija ima i bržu inervaciju od živaca, pa prenosi informacije iz okoline gotovo trenutno (smrznete se, a ne znate zašto), ali ima sposobnost da sve naše traume psihičke ili fizičke čuva u našem tijelu.

Fizički i psihički ožiljci

Fizičke ožiljke vidimo, ali ih, na žalost, rijetko tretiramo s ciljem oslobađanja miofascijalnih blokada. Posljedično cijelo se naše tijelo prilagodi ožiljku i stisne oko njega – primjeri su žene s ožiljkom nakon carskog reza ili muškarci nakon operacije bruha u preponi. U oba slučaja se zdjelica nagne prema naprijed i dolje te se kompenzatorno stvori napetost donjeg dijela leđa.

Psihičke ožiljke ne možete pokazati prstom, ali vaše tijelo ih pokazuje kroz pozicije. Emocije straha i boli, tuge i nemoći, lijepe se na fascije u području prsnog koša kao da vas je pogodila nogometna lopta u to područje. Posljedice su gubitak daha, savijanje tijela prema naprijed sa zatvorenim ramenima, okretanjem šaka prema leđima, guranje glave naprijed i dolje, savijanje donjeg dijela tijela u kukovima, koljenima i gležnjevima sa željom da se stoji sa širim osloncem stopala.

Obavite samopregled

Osim ovog opisa, pokušajte upamtiti i druge izazove naše posture (dobre pozicije tijela iz koje sa najmanje truda možemo izvesti sve kretnje).

Stanite pred ogledalo i pogledajte sprijeda:

gdje stoje unutrašnje strane gležnjeva – vise li prema sredini tijela
gdje gledaju patele (koščice koje prekrivaju koljeno) – jesu li usmjerene prema unutra ili prema van od sredine tijela)
u kojoj poziciji je zdjelica – je li jedna strana podignuta ili su obje u istoj visini te jesu li koštane prominencije na prednjoj strani zdjelice vrlo blizu
jesu li oba ramena u istoj visini ili je jedno bitno niže i povučeno naprijed
je li glava nagnuta na jednu stranu i je li pogurnuta naprijed i dolje

Bočno pogledajte:

postoji li lijepa zakrivljenost donjeg dijela leđa prema naprijed, pa u gornjem dijelu prema natrag, a u području vrata ponovo jednako naprijed i glava zatiljkom natrag ili je kralježnica izravnata ili grubo povučena u jednom smjeru
jesu li koljena ispružena ili malo savijena

Straga pogledajte:

strše li lopatice unutarnjim rubom ili vrhom i jesu li u istoj ravnini
jesu li mišići i koža duž kralježnice slijepljeni i nepomični kada dlanom lagano gurkate

Ako kod navedenih pozicija vidite različitost lijeve i desne strane tijela, imate sakrivenu zategnutost miofascijalnog tkiva (mišići i fascije) što onda preko zglobnih čahura rotira i povlači i kralježnicu u neželjene pozicije, a kao posljedica se javlja bol, odnosno uklještenje.

Izvor:https://www.jadrankabrozd.hr/2020/04/29/jesu-li-moguci-bolovi-u-ledima-zbog-straha-i-stresa/

Dogovorite svoj termin

Privatna praksa fizikalne terapije Jadranka Brozd

Korčulanska ulica 3/e 10000 Zagreb
+385 (0) 1 3668 098
+385 (0) 99 2120 052

Popust

Privatna praksa fizikalne terapije Jadranka Brozd za sve članove/korisnike Veteranske Kartice popusta odobrava: 20% popusta na sve usluge.

Napomena

Popusti vrijede isključivo na redovne objavljene cijene Partnera na web starnicama društva, te se isti ne mogu zbrajati s drugim eventualnim popustima i akcijama.

Novosti

Povezane novosti

Pretilost
text27. prosinca 2020.

Pretilost

Ljudski rod se tijekom povijesti znatno češće suočavao s razdobljima gladi, nego obilja. Naš organizam je napravljen na način da se nastoji zaštititi od gubitka tjelesne mase te...
Fizikalna terapija
text22. studenog 2020.

Fizikalna terapija

Fizikalna terapija Fizikalna terapija je grana medicine koja se bavi prevencijom, dijagnostikom, liječenjem i rehabilitacijom osoba s oštećenjima ili onesposobljenima....
Riješite se zubne proteze zauvijek!
text26. kolovoza 2019.

Riješite se zubne proteze zauvijek!

U prošlosti su mobilne zubne proteze bile jedino rješenje za potpuno bezube pacijente. U današnje vrijeme napretkom tehnologije iz područja dentalne medicine drastično se...

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Pročitajte pravila privatnosti na ovoj web stranici. Više informacija